Snickare

Snickare är ofta mångkunniga

Snickare

Snickare hör till en bred yrkesgrupp och de kan vara behjälpliga med många av de tjänster som man då och då behöver få utförda i sitt hem, inte minst om man bor i ett eget hus med reparations- eller underhållsbehov. Att anlita en enskild snickare eller en snickerifirma kan vara allt från en smidig till en ganska jobbig upplevelse. Mycket beror på hur du som kund lägger upp upphandlingen. I den här texten ska vi titta på vad snickerifirmor egentligen gör och vad man kan göra som privatperson för att få sitt projekt genomfört till rätt pris och med bra resultat.

Snickare, vad gör de?

Snickaryrket brukar ofta delas in i två huvudkategorier: byggnadssnickare och inredningssnickare, även ibland kallat finsnickare. En snickare som specialiserat sig inom byggnadssnickeri arbetar i regel med bärande konstruktioner på byggarbetsplatser och kan även spika upp ytterväggar och göra hållfasthetsberäkningar på till exempel takbjälkar. En inredningssnickare kan ta vid när en husstomme står klar och det är dags för insatser som att lägga golv och bygga skåp i köket. När vi pratar om hantverkare med egen firma inom snickeri har de i regel ett ganska brett kunnande och kan hjälpa till med det mesta i fråga om renovering, reparationer och nybyggen.

Det är inte alla snickare som sysslar med till exempel trappbyggen eller möbeldesign. Du kan däremot ofta hitta en yrkesman som specialiserat sig inom just dessa (och andra) områden. Om det du vill göra är svårt och kräver stor noggrannhet kan det vara en bra idé att leta någon som nischat in sig på just den uppgiften. Många snickerifirmor tar uppdrag inom måleri, anläggning i trädgården och omputsning av fasader, för att ge några exempel. Har man som hantverkare ett par års yrkesvana är de generella kunskaperna tillräckligt goda för att man ska kunna arbeta ganska brett med byggen, reparationer och olika renoveringsprojekt.

Tänk på detta när du anlitar snickare

Det är alltid bra att gå på rekommendation när man anlitar snickare. Det man särskilt ska tänka på när det gäller snickeriarbeten är att alla inom yrket inte är lika bra på allt. Vill du ha ett enkelt arbete utfört på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt är det inte säkert att du ska vända dig till samma företag som om du behöver en unik och måttanpassad möbel. Försök alltså att välja någon som tidigare gjort det du vill få utfört och som verkar vara bra på det momentet. Idag brukar man kunna få en bra bild av detta genom att besöka snickares hemsidor.

Det gäller att försöka vara tydlig med vad man vill få gjort och samtidigt vara öppen för att snickaren kan göra en bra bedömning av vad som är rätt och rimligt när det gäller materialval och insatsens omfattning. Om du kan kommunicera kring detta på ett bra sätt med en snickare och om priset är bra så har du troligen hittar rätt person för jobbet. Grundregeln är att snickare arbetar med trä. Antingen som material i större konstruktioner eller i möbler, ytskikt och inredningsdetaljer. Många snickerifirmor klar dock det mesta när det gäller byggen och renoveringar. Är du noga med det du vill få utfört ska du be att få se exempel på liknade projekt som hantverkaren har utfört tidigare. Ta gärna in offerter från olika företag och prata med dess representanter innan du bestämmer dig.

Det kan löna sig att anlita en snickare

I Sverige är det ganska kostsamt att betala för hantverkares arbetstid och vi har som tradition att göra saker själva när det gäller renovering och även enklare former av byggnationer. Ofta kan dock en professionell snickare skapa stora värden, inte minst om man funderar på att sälja den fastighet som en snickare hjälper en med. Även ROT-avdraget bidrar till att det blivit mer lönsamt att ta hjälp av hantverkare. Alla hantverkare är olika och det är upp till dig som kund att bedöma vilken firma som kommer att ge dig valuta för dina pengar. Gör research och försök ta reda på vad andra kunder anser om de hantverkare som du funderar på att anlita.