Målare

Snickeri

Inga hus håller för evigt och förr eller senare brukar de flesta husägare bli tvungna att göra renoveringar. Det kan till exempel handla om ett köksgolv som måste bytas ut, ytterväggar som behöver ny färg, eller något så enkelt som att sätta upp nya tapeter i sovrummet. Om man är händig och kunnig kan man göra jobbet själv men ibland är det klokt att kontakta ett snickeri och låta professionella hantverkare ta hand om jobbet. Idag finns det väldigt många firmor och hantverkare på marknaden och det är inte helt lätt att välja rätt. Hur undviker man bluffhantverkare och hur hittar man ett bra snickeri och tillförlitliga målare?

Snickeri med bra rykte

Varje år kontaktar tusentals svenskar Allmänna reklamationsnämnden på grund av renoveringar som har gått snett. Det bästa du kan göra för att inte bli en av dem är att ta tid på dig när du väljer snickeri eller en målare. Välj inte det första eller det billigaste företaget som du hittar, utan analysera flera företag i lugn och ro innan du bestämmer dig. Oavsett vilka hantverkare du bestämmer dig för att anlita är det viktigt att ni ingår ett skriftligt avtal. Detaljerade skriftliga avtal är bra när man ska reda ut eventuella problem senare. På internet kan du hitta färdiga mallar som du kan använda dig av.

Innan ni undertecknar avtalet och sätter igång med renoveringen är det bra att kolla upp några saker. Börja med att kolla att ditt snickeri eller målare har F-skattesedel. Anlita aldrig hantverkare som saknar F-skattesedel. Om du vill vara säker kan du dessutom kontakta Bolagsverket och Skatteverket och be dem kolla upp att företaget verkligen existerar. Begär gärna referenser av företaget för att kolla vilka renoveringsjobb de har gjort tidigare. Om företaget erbjuder dig att komma och titta på tidigare renoveringar som de har gjort ska du givetvis acceptera erbjudandet. Till sist, bestäm er för om jobbet ska göras med rörligt eller med fast pris.

Fråga dig fram

En snickare i ett snickeri

Det första du kan göra om du känner dig osäker på ett snickeri eller målare är att ge dig ut på nätet. Googla företagsnamnet och se vad du hittar. De flesta seriösa firmor brukar ha en hemsida eller åtminstone en Facebooksida. Om du inte hittar något kan det vara ett tecken på att allt inte står rätt till. Ökända blufföretag får ofta ett dåligt rykte och det brukar inte vara svårt att hitta deras arga kunder på forum och på sociala medier. Det går förstås även bra att ställa frågor på Facebook eller på olika byggforum. Fråga om någon känner till företaget och vad de har för erfarenheter av det.

Trots att internet spelar en stor roll i våra liv ska man inte underskatta muntlig kommunikation. Du kan till exempel be vänner, kollegor eller grannar om hjälp med att hitta ett bra och pålitligt snickeri. Faktum är att de flesta brukar känna till någon som de kan rekommendera. Om du känner någon som nyligen har gjort en lyckad renovering kan du ju alltid fråga dem om vilken firma de använde sig av. Förhoppningsvis kan de dessutom ge dig ett hum om vad renoveringen kostade.

Använd skriftliga avtal

Det finns många hantverkare på marknaden och det kan vara svårt att välja ett snickeri eller en målare att anlita. Genom att följa några enkla råd kan du dock försäkra dig om att få en lyckad renovering. Det viktigaste att komma ihåg när du anlitar ett snickeri är att alltid teckna ett detaljerat, skriftligt avtal. Ohederliga hantverkare är oftast bara villiga att ingå muntliga avtal och därför ska du aldrig anlita dem. Se till att allt som du vill ha gjort står med i avtalet. Ange dessutom en tidsgräns och vad som kan hända om den inte uppfylls. Betala aldrig i förskott, utan först när jobbet är gjort och när du är nöjd.