Låssmed

Låssmed

Du parkerar bilen, går ur och stänger bildörren efter dig. Du tar ut matkassarna från bagaget, släpar dem uppför trapporna och ställer dem utanför ytterdörren, sätter handen i fickan och känner efter om du kan hitta nycklarna… men nej. Nycklarna ligger inte i fickan. Snabbt tillbaka till bilen, leta igenom sätena, handskfacket och kolla på golvet. Inga nycklar där. Leta igenom väskan, känn återigen i fickorna, men det finns fortfarande inga nycklar. Vad gör du nu? Detta är en mycket vanlig situation att hamna i, men som tur är finns det hjälp att få. Allt du behöver göra är att ringa en låssmed, men hur hittar man en sådan när man plötsligt står där utelåst? Läs vidare för att få reda på hur du hittar en duktig låssmed i akutsituationer.

Låssmed – detta gör de

Att vara låssmed innebär att man kan öppna och byta lås på olika dörrar. Det är ett yrke som har funnits ganska länge, vilket man kan höra på det något ålderdomliga ”smed” i namnet. En låssmed vet hur man tar sig in i en låst dörr med minimala skador. Det är inte bara dörrar till ett hem som de kan ta sig in i, utan duktiga låssmeder kan även öppna säkerhetsdörrar, bildörrar, kodlås samt reparera skador som har skett på dörrar efter exempelvis inbrott. Om man har råkat tappa bort sin nyckel till dörren måste man vanligtvis byta ut hela låset, eftersom det annars kan finnas en inbrottsrisk. Duktiga låssmeder kan även göra detta på ett mycket snabbt och skickligt sätt.

Precis som i situationen som beskrivs tidigare i texten så är det ofta vid liknande tillfällen som folk behöver en låssmed. Ingen vill stå utelåst i kylan under någon längre period, vilket innebär att man behöver få tag i hjälp fort. Just därför erbjuder många låssmeder en jourhavande service, vilket innebär att de alltid finns till hands, oavsett vilken tid på dygnet som du råkar bli utelåst. Alla låssmeder erbjuder dock inte denna service, därför är det viktigt att du kollar upp vilka som gör det i ditt närområde. Spara deras nummer i din telefon, för då vet du att du alltid vet hur du ska nå dem ifall du råkar tappa dina nycklar.

Att hitta en seriös låssmed

Det är viktigt att du hittar en låssmed som du kan lita på, eftersom det är själva säkerheten till ditt hem som du lämnar över i deras händer. Du måste även kunna lita på företagets prissättning. Det är inte trevligt att befinna sig i ett utsatt läge och sedan få reda på att lösningen till problemet kommer att kosta mycket mer än vad man hade anat. För att vara säker på att du inte får betala för mycket kan du i förväg ta reda på vilket lås du har. Säkerhetslås är dyrare att dyrka upp, men det är väldigt ovanligt att ha i bostäder. Oseriösa låssmeder kan dock påstå att du har ett säkerhetslås för att kunna ta mer betalt.

En jourhavande låssmed är alltid tillgänglig

För att hitta pålitliga aktörer, fråga runt bland bekanta och vänner för att se vilka företag de använder sig av. Om du bor i en mindre tätort kanske det bara finns en låssmed i trakten och då måste du troligen använda dig av deras service. Bor du i en större stad kan det dock finnas många fler företag att välja mellan. Om du är nyinflyttad i ett område är det rekommenderat att du ser efter vilka låssmeder som finns i närheten. Jämför sedan deras priser, ifall de har jourservice och titta sedan om du kan hitta andra kunders omdömen om deras företag. En seriös låssmed är nästan alltid med i Sveriges Lås- och Säkerhetsleverantörers Riksförbund, har en fysisk adress och brukar kunna ge dig en preliminär totalkostnad för servicen du kräver via telefon.

Förbered dig redan idag

Eftersom själva låset är säkerheten för bostaden är det mycket viktigt att vi genast kontaktar en låssmed om denna säkerhet har blivit kompromissad på något sätt. Många hyresvärdar kräver exempelvis att hela låset byts ut till ytterdörren om hyresgästerna tappar bort sina nycklar. Det går nämligen att kopiera nycklar ganska enkelt om man har den kriminella läggningen. En låssmed kan också kopiera nycklar åt en, men seriösa sådana kräver i princip alltid en försäkran om att man bor på platsen dit nycklarna leder. Denna säkerhet kan till exempel vara i form av ett hyreskontrakt.

Hur vi än försöker att undvika det så är det ganska troligt att vi någon gång i livet kommer hamna i en situation där vi är utelåsta. Då är det bra att ha numret till en pålitlig och duktig låssmed sparat i telefonen för att kunna lösa situationen snabbt och smidigt. Det rekommenderas därför starkt att du redan idag hittar numret till din lokala aktör.